preloader

Sunčane naočale

Sunčane naočale štite naše oči, ali nas i čine cool te šalju poruku o našem životnom stilu. Izaberi naočale koje te najbolje predstavljaju!

Naočale kroz povijest

Prve naočale
Inuiti su kreirali prve sunčane naočale od morževih kljova u kojima su izdubili male ureze. Na taj način su blokirali sunčeve zrake i sprječavali snježno sljepilo.
1100.
Kineski suci su nosili naočale sa zatamljenim kvarcnim lećama, no ne zbog zaštite od sunca. Razlog je bio prekriti izraz lica za vrijeme ispitivanja svjedoka.
1700.
U ovo vrijeme bile su poznate naočale zvane „gondola naočale“. Nosilo ih je plemstvo kako bi zaštitilo oči od odbljeska vode u Veneciji.
1920.
Zvijezde nijemog filma popularizirale su sunčane naočale. Koristile su ih kako bi izbjegli prepoznavanje, no i da bi sakrivali crvenilo očiju uzrokovano od prejakih reflektora na filmskim setovima.
1936.
Edward Land ne samo da je izumio Polaroid kameru, već je izumio novitet među sunčanim naočalama – polarizirane leće.
1937.
Izvorno razvijene za vojne svrhe, Ray-Ban Aviator naočale, s poznatim metalnim okvirima, puštene su u prodaju 1937. godine. To su također prve naočale kod kojih su se koristile polarizirane leće.
1950.
Ništa ne simbolizira bolje 1950-e godine od okvira mačkolikog oblika. Zvijezde poput Marilyn Monroe popularizirale su ovaj sofisticirani stil, koji je popularan i danas.
1952.
Lansirane 1952, Ray-Ban Wayfarer naočale mogle su se vidjeti na legendama poput Jamesa Deana u filmu Buntovnik bez razloga. Dan danas su izbor mnogih.
1960.
Ray-Ban Balorama naočale našle su se na sceni 1960-ih, no postale su izuzetno popularne kada su nošene u filmu Prljavi Harry.
1970.
U 1970-ima, svjetlije leće su su postale modni trend koje su popularizirale zvijezde filmova Annie Hall i Klute. Dobra strana ovakvih naočala jest što se mogu nositi i u zatvorenim prostorima, pogotovo u noćnim klubovima.
1980.
Popularizacija "funky" naočala s velikim plastičnim okvirima. postale su boom zahvaljujući pop zvijezdama. Danas ih vole nositi reperi i rock zvijezde.
Danas
Ljudi diljem svijeta obožavaju sunčane naočale ne samo kako bi izrazili svoj jedinstveni stil, već i zbog UV zaštite i ugodnosti dok se zabavljaju u aktivnostima na suncu.