preloader

Naočalne leće

Naočalne leće su precizne dioptrijske leće koje se ugrađuju u dioptrijski okvir i time se ispravljaju dioptrijske pogreške oka.

Prvi korak

Prvi korak kupnje dioptrijskih naočala je da po obavljenom oftalmološkom pregledu  u optici odaberete željeni dioptrijski okvir. Nakon odabira dioptrijskog okvira, stručnjak vam preporučuje niz mogućnosti pri odabiru naočalnih leća. Osim dioptrije, o odabiru naočalnih leća utječe i vrsta okvira koji ste izabrali.

Podjela

Materijal
Staklene naočalne leće su najtvrđe i najotpornije na ogrebotine, a glavni nedostatak im je veća težina što svakako utječe na udobnost odnosno neudobnost nošenja i činjenica da se lakše razbiju. Plastične naočalne leće su skoro upola lakše, gotovo su neslomive, a nakon nanošenja tvrdog sloja su također otporne na ogrebotine. Ovaj tip naočalnih leća je posebno pogodan za osobe s većom dioptrijom (zbog manje težine), te za djecu (zbog sigurnosti). Naočalne leće od polikarbonata su tanje i vrlo otporne na lomljenje, no njihova cijena je zato i veća.
Debljina
Na raspolaganju su vam od osnovnih varijanti, odnosno indeksa loma 1,50, preko indeksa 1.60 i 1.67 koje se preporučuju za veće dioptrije te na kraju indeks loma 1.74 koji predstavlja najtanje plastične leće na tržištu koje su najpogodnije za visoke dioptrije čime se izbjegavaju nekadašnja debela stakla. Što je veći indeks loma naočalna leća je tanja.
Dorada
Radi udobnosti samih naočala, posebno za one koji puno vremena provode pred računalom, televizorom ili u vožnji, preporučuje se dodatak anti-refleksnog sloja. Anti-refleksni sloj propušta veći snop svjetlosti do oka dok istovremeno neutralizira neugodne odbljeske s površina ekrana. U vožnji sprječava neugodni odsjaj od prejake rasvjete ili nadolazećih vozila pa svakako možete iskusiti njegove prednosti, pogotovo u noćnoj vožnji.